Jadalny Kraków Fest 2.0. Spotykamy się 18 maja!

Jadalny Kraków Fest!

Data: 18 maja 2024 - sobota 10:00 – 16:00
Lokalizacja: Polana przed Apteką Designu na Wesołej ul. Kopernika 19A

Opis wydarzenia:

Tematem wiodącym tegorocznego Pikniku Jadalny Kraków Fest 2.0 jest „Wspólny stół i relacje”. Oba te tematy w naturalny sposób przenikają się. 

Przy wspólnym stole spotykamy się, by dzielić się jedzeniem. Jedzeniem, z którym łączą nas relacje – wspomnienia smaków z dzieciństwa czy zapachy ulubionych potraw. Spotkania przy wspólnym stole bywają też czasami obarczone trudnymi emocjami. Nasza relacja z żywnością to również szacunek do niej, okazywany przez jej uprawianie, przyrządzanie, ale również niemarnowanie. 

Piknik „Jadalny Kraków FEST” jest okazją do spotkania wokół wspólnego stołu i wspólnego celebrowania oraz pogłębianie wiedzy związanej z tematyką jedzenia. 

Sprawdźcie co dla Was przygotowaliśmy:
  • warsztaty sadzenia kompozycji roślin jadalnych wraz z Zarządem Zieleni Miejskiej,
  • warsztaty projektowania ogrodu przyjaznego dla klimatu wspólnie z Zespołem Parków Krajobrazowych Województwa Małopolskiego,
  • zgłębianie dziedzictwa kulinarnego wraz z Międzynarodowym Centrum Kultury,
  • nurkowanie w sztuce pełnej smakowitych doznać wspólnie z Muzeum Narodowym,
  • warsztaty literackie z Lotną Czytelnią Wojewódzkiej Biblioteki Publicznej na Rajskiej,
  • warsztaty muzyczne „Rytmiczne wierszowanki” poprowadzi Spółdzielnia Muzyczna,

i wiele, wiele więcej. W trakcie pikniku posmakować można będzie pysznej wegańskiej kuchni w wielu smakach, a także nabyć ekologiczne produkty od Targ Pietruszkowy. Współorganizatorami wydarzenia są Krakowskie Biuro Festiwalowe oraz Agencja Rozwoju Miasta Krakowa.



Harmonogram ramowy wydarzenia Jadalny Kraków FEST

Godz. 10.00-11.00
  • Trening slow jogging

Godz. 10.00-11.00 oraz 11.00-12.00„Rytmiczne wierszowanki -„Lokomotywa”. Spółdzielnia Muzyczna Contemporary Ensemble.

Godz. 10.00-13.00

  • „To lubię!” Muzeum Narodowe w Krakowie.

Godz. 12.00-13.00 oraz 15.00-16.00

  • Pokaz filmów „POSŁUCHAJ WEGAŃSKICH BIZNESÓW” oraz „KATASTROFA NA TALERZU”.

Godz. 13:00 do 14:00

  • Rozzieleńmy się – Posiejmy razem łąkę kwietną. IB Polska i UNHCR
  • Prelekcja dietetyka mgr. Pameli Królikowskiej pt. "Ekologiczna żywność okiem dietetyka"

Godz. 10.00-12.00 oraz 14.00-16.00

  • "Drugie życie jedzenia, czyli małe co nieco o strzępkach, zarodniach i generalnie grzybach." Kuźnia/ Ośrodek Kultury Norwida

Godz.10.00-16.00

  • Czy dziedzictwo można zjeść?" Międzynarodowe Centrum Kultury
  • „Ogród przyjazny dla klimatu” Zespół Parków Krajobrazowych Województwa Małopolskiego
  • Przyprawy dookoła świata” oraz Jadalny Kraków dla zwierząt IB Polska wraz z UNHCR w ramach projektu “Rozzeleńmy się”
  • „DRZEWO ŻYCIA” Lotna Czytelnia Wojewódzkiej Biblioteki Publicznej
  • „Gotuję nie marnuję!” Foodsharing Kraków
  • „Jadalne zielone balkony” Zarząd Zieleni Miejskiej w Krakowie

Stoiska informacyjne:

  • Wawelska Kooperatywa Spożywcza
  • UMK Wydział Polityki Społecznej i Zdrowia - Inicjatywa Lokalna

W godzinach 12.00-13.00 oraz 15.00-16.00 zapraszamy na pokaz filmów „POSŁUCHAJ WEGAŃSKICH BIZNESÓW” oraz „KATASTROFA NA TALERZU” dzięki współpracy i uprzejmości REV INSTITUTE oraz Fundacji Green Festival.
Filmy w ramach pokazów w Aptece Designu będą z tłumaczeniem na Polski Język Migowy oraz z napisami.

Przez cały dzień do dyspozycji najmłodszych uczestników wydarzenia dostępny będzie też jedyny w swoim rodzaju „Ogrodniczy Plac Zabaw” na którym dzieciaki będą mogły zamienić się w prawdziwych Małych Ogrodników w Wielkim Mieście i przy pomocy taczek, łopatek, grabek, doniczek i konewek stworzyć swój własny wymarzony ogród.




Opis warsztatów:

  • "Czy dziedzictwo można zjeść?" Międzynarodowe Centrum Kultury

Zapraszamy do wspólnego tworzenia, poznawania i odkrywania podczas rodzinnych warsztatów realizowanych w ramach Jadalny Kraków Fest! Łącząc misję MCK z głównym założeniem projektu, będziemy promować dziedzictwo jadalne. Wspólnie stworzymy proste gry logiczne, prowadzące szlakiem kulinarnych tradycji. Podczas zajęć będziemy wykorzystywać materiały przyjazne dla środowiska.

  • „Ogród przyjazny dla klimatu” Zespół Parków Krajobrazowych Województwa Małopolskiego

Na warsztatach prowadzonych przez Zespół Parków Krajobrazowych Województwa Małopolskiego stworzymy model domu wraz z ogrodem, wkomponowującym się w krajobraz i przyjaznym przyrodzie. Zastanowimy się jak pogodzić funkcjonalność z ochroną krajobrazu oraz jak za pomocą prostych zabiegów stworzyć wokół domu oazę bioróżnorodności, z której korzystać będą rośliny, zwierzęta oraz my sami.

  • „Rytmiczne wierszowanki -„Lokomotywa”. Spółdzielnia Muzyczna Contemporary Ensemble

Spółdzielnia Muzyczna contemporary ensemble zaproponuje zabawę z poezją Juliana Tuwima, udźwiękawiając znaną "Lokomotywę". Wykorzystamy naturalny potencjał najmłodszych uczestników do improwizacji, razem pomuzykujemy w oparciu o elementy „body music”, a zakończymy wspólnym mini koncertem. Warsztaty poprowadzą Małgorzata Mikulska  i Emilia Stefańska. Warsztaty przeznaczone są dla dzieci w wieku 3-6 lat.

  • Przyprawy dookoła świata” IB Polska wraz z UNHCR w ramach projektu “Rozzieleniamy się”

Na naszym stoisku dowiesz się jakie zioła i przyprawy używane są w innych kulturach. Będziesz miał/a okazję je powąchać, spróbować i dowiedzieć się, w jakich daniach się sprawdzą.

Przygotowaliśmy również książeczki z przepisami, które pozwolą Ci wykorzystać zdobytą wiedzę we własnej kuchni!

  • Jadalny Kraków dla zwierząt; IB Polska wraz z UNHCR w ramach projektu “Rozzieleniamy się”

Na naszym stoisku możecie dowiedzieć się, jakie rośliny są bezpieczne i jadalne dla waszych czworonożnych przyjaciół-psów i kotów. Będzie można nie tylko zapoznać się z przygotowanymi materiałami informacyjnymi, ale także zasiać własne “bezpieczne” rośliny i zabrać je do domu.

  • „To lubię!” Muzeum Narodowe w Krakowie

„To lubię!” to warsztaty plastyczne dla starszych i młodszych koneserów tego, co dobre.  Sztuka może być źródłem naprawdę pysznych doznań, a zbiory muzeum potrafią budzić wiele kulinarnych skojarzeń. Zdarza się nawet, że powodują jeszcze większy głód (sztuki). Podczas warsztatów będziemy przyrządzać papierowe kolażowe potrawy z tego, co w zbiorach muzeum jest najsmaczniejsze i dzielić się tym, co lubimy najbardziej. Przy okazji udowodnimy, że recykling ma przyszłość – dzięki wykorzystaniu  (pozornie) niepotrzebnych muzealnych resztek będzie można otrzymać prawdziwie majową wróżbę. Wysnujemy ją wprost z warzywnych i owocowych motywów, które ozdabiają niejedno dzieło sztuki w kolekcji MNK. Prowadzenie: Jagoda Gumińska-Oleksy i Aleksandra Jaremko (Dział Edukacji Muzeum Narodowego w Krakowie.

  • "Drugie życie jedzenia, czyli małe co nieco o strzępkach, zarodniach i generalnie grzybach." Kuźnia/ Ośrodek Kultury Norwida

Agata Miloch oraz Paulina Strzoda z Kuźnia/ Ośrodek Kultury Norwida zapraszają Was do wspólnego odkrywania i działania wokół tematu "Drugie życie jedzenia, czyli małe co nieco o strzępkach, zarodniach i generalnie grzybach."

Przygotowałyśmy dla Was twórczo-naukowe relaksujące stanowisko warsztatowe. Przyjrzymy się, również w dużym zbliżeniu, niezwykłemu życiu grzybów zwanych potocznie pleśnią, które często gwałtownie a przy tym niepozornie potrafią zawładnąć naszym jedzeniem. Poznacie tajemnice życia tych organizmów, zrozumiecie co ułatwia im szybkie rozmnażanie i wszechwładne panowanie.  Nauczycie się skutecznych trików, jak się przed nimi bronić.  Zachęcimy Was również do eksplorowania kształtów, barw, faktur i  wspólnego działania przy użyciu farb akwarelowych. Stworzymy swoje własne oswojone i niegroźne pleśniowe twory.

Stanowisko warsztatowe będzie czynne od 10:00-12:00 oraz 14:00-16:00.

  • „DRZEWO ŻYCIA” Lotna Czytelnia Wojewódzkiej Biblioteki Publicznej

Uczestnicy warsztatów zapoznają się z tekstem książki „Ostatnie drzewo" Stepana Zavrela (wydawnictwo Tatarak), po wysłuchaniu której chwilę rozmawiamy o znaczeniu drzew w życiu człowieka i zwierząt. Mówimy też o pracy ilustratora i jego własnej wizji plastycznej interpretacji dzieła pisanego – każdy może być ilustratorem! Głównym tematem warsztatów jest stworzenie wspólnego drzewa oraz wszystkich istotnych elementów w jego otoczeniu. Wykorzystując dostępne materiały pochodzące w znacznej części z recyklingu stworzymy zwierzęta, rośliny , drzewo i całe otoczenie.

  • „Gotuję nie marnuję!” Foodsharing Kraków

Foodsharing Kraków jest inicjatywą społeczną skupiającą się na zapobieganiu marnowaniu żywności. Podejmujemy działania mające na celu ratowanie nadwyżek jedzenia, edukujemy w zakresie prawidłowego przechowywania produktów żywnościowych i dzielimy się pomysłami na wykorzystanie resztek kuchennych. 

Osoby uczestniczące w warsztatach dowiedzą się, w jaki sposób zminimalizować marnowanie żywności w domu, jak wykazać się kreatywnością podczas gotowania, by powstawało jak najmniej resztek. Wolontariuszki Foodsharing Kraków podzielą się też doświadczeniami na temat domowego kompostowania i udowodnią, że jest ono łatwe i satysfakcjonujące.

  • „Jadalne zielone balkony” Zarząd Zieleni Miejskiej w Krakowie

Pomidor, papryka, jadalne kwiaty czy pachnące zioła? Jaki kształt, kolor czy smak wybierzesz by rozpocząć swoją przygodę z miejskim ogrodnictwem? W trakcie przygotowanych przez nas warsztatów ogrodniczych sami skomponujecie i posadzicie wybrane kompozycje roślin jadalnych, które sprawią, że Wasze posiłki będą zawsze smaczne i pełne witamin. To łatwiejsze niż się sądzisz, a radość i satysfakcja z własnych upraw nie ma sobie równych!

  • Wawelska Kooperatywa Spożywcza – stoisko informacyjne
  • Inicjatywa Lokalna – stoisko informacyjne

  • „Las tysiąca smaków” Symbioza Centrum Edukacji Ekologicznej

Zapraszamy na warsztaty poświęcone jadalnym roślinom występującym w stanie dzikim w polskich lasach i zadrzewieniach! Podczas zajęć odkryjemy tajemnice przyrody i zgłębimy tajniki budowy roślin naczyniowych oraz grzybów owocnikowych. Nauczymy się rozpoznawać oraz wykorzystywać wybrane gatunki roślin w kuchni i nie tylko. Poznamy różnorodność kształtów, zapachów i wartości odżywczych, jakie oferują nam na przykład buczyna, głóg, czosnek niedźwiedzi i grzyby jadalne. Każdy z uczestników będzie mógł skomponować swój własny leśny posiłek z prawdziwych skarbów lasu, czyli nasion i owoców. Przyłącz się do nas, aby poszerzyć swoją wiedzę i świetnie się bawić!

Zajęcia będą się zaczynać co godzinę, zapisy na stoisku, Czas trwania 45 min.

  • Prelekcja dietetyka mgr. Pameli Królikowskiej pt. "Ekologiczna żywność okiem dietetyka"
Dietetyk mgr Pamela Królikowska opowie o korzyściach płynących ze spożywania żywności lokalnej i ekologicznej. Podczas spotkania dowiecie się czym właściwie różni się żywność konwencjonalna od ekologicznej oraz jakie to ma znaczenie dla środowiska i zdrowia ludzi. 


Partnerem wspierającym wydarzenie była Agencja Rozwoju Miasta Krakowa a Współorganizatorem Krakowskie Biuro Festiwalowe.