Jadalny Kraków Talks. Od słowa do stołu

Ruszamy z cyklem rozmów eksperckich w ramach projektu Jadalny Kraków!

Wspólnie z Krakowskim Biurem Festiwalowym zapraszamy na „Jadalny Kraków Talks. Od słowa do stołu”. Z zaproszonymi ekspertami będziemy rozmawiać o pomysłach, wyzwaniach i sposobach realizacji jadalnego miasta.

Tematem przewodnim tegorocznej edycji projektu jest właśnie „Wspólny stół i relacje”. Spotkania przy wspólnym stole, by dzielić się jedzeniem, bardzo często są również okazją do rozmów. Takich nigdy nie brak w przypadku tematów tak wielowątkowych i złożonych jak suwerenność żywieniowa miast, jadalny krajobraz, czy miejskie ogrodnictwo. Mamy nadzieję, że właśnie wspólne rozmowy będą okazją do tego, by upowszechniać, łączyć i budować idee oraz inicjatywy odpowiadające wyzwaniom, przed którymi stoimy jako miasta.

Nie zabraknie rozmów o relacjach właśnie oraz ich wpływie na nasze odżywianie i zdrowie. Porozmawiamy o tym jak wprowadzać do dziecięcej diety warzywa, by nie były niemiłym dodatkiem a upragnionym smakołykiem. Podpytamy również Master Chef’a, o to jak uzyskać swobodę w kuchni, wykorzystując skutecznie zasoby lodówki i ograniczając ilość odpadów. Tematyka marnowania żywności pojawi się również w innej odsłonie, jest to bowiem sprawa najwyższej wagi dotycząca wielu podmiotów od gastronomii, szkół i przedszkoli po nasze domowe gospodarstwa. Nie mniej istotną kwestią jest wykorzystywanie lokalnych zasobów i skracanie łańcuchów dostaw, w czym może pomóc tworzenie kooperatyw żywnościowych.

Wierzymy, że wszystkie te rozmowy pozwolą na lepsze zrozumienie trudnych niekiedy, ale niezwykle ważnych tematów związanych z żywnością. Nasze decyzje mają znaczenie, a ich świadome podejmowanie będzie łatwiejsze dzięki wiedzy i doświadczeniu ekspertów z którego możemy czerpać. Niech słowa wokół stołu płyną i sieją inspiracje, wiedzę i wsparcie w zmianie na bardziej przyjazne i zielone życie.



O maluchu, który pokochał szpinak - 11 maja 2024 r. godz. 18-20
Pałac Potockich, Rynek Główny 20

Pobierz bilet! (Możliwość pobrania biletu od 30.04.2024r.)

Któż z nas nie marzył o dziecięciu, które z radością wcina warzywa? Ono zdrowe i kwitnące, my szczęśliwi i spełnieni w rodzicielskim obowiązku, budzący zazdrość pośród rodziny i znajomych. Rzeczywistość jednak bywa brutalnie różna. Jak poradzić sobie z tym zagadnieniem i bezboleśnie wprowadzić warzywa do diety naszych dzieci? Jak uczynić nasze codzienne pożywienie bardziej różnorodnym i zdrowym? Jak czerpać z tego radość i przyjemność? O tym wszystkim porozmawiamy z naszymi gośćmi.

Naszymi rozmówcami będą:

Ewelina Piszczek – dietetyczka oraz terapeutka karmienia dzieci. Założycielka firmy „Dietetyk Mama”, która łączy w sobie miłość do dwóch rzeczy, odżywiania oraz macierzyństwa. Wspiera Rodziców prowadząc konsultacje dla dzieci z wybiórczością pokarmową, zaburzeniami przetwarzania sensorycznego, zaburzeniami odżywiania. Skupia się na holistycznym podejściu do żywienia: jelita, głowa, ciało. Prowadzi grupowe terapie karmienia, gdzie pracując w kilku osobowych grupach dzieci uczą się radzić sobie ze swoimi trudnościami, przełamują lęki. Edukuje z zakresu rozszerzania diety poprzez spotkania “Rozszerzanie diety na luzie”.

 

Ola Fauchoux - wyznawczyni zdrowego trybu życia, aktywnie propagująca aktywność fizyczną i zdrowe nawyki żywieniowe oraz ich prostotę. Jej pasja do tematów rozwoju dzieci skłoniła ją do podjęcia pracy, jako konsultantka snu niemowląt i małych dzieci, gdzie pomaga rodzicom znaleźć spokój i równowagę w codzienności. Prywatnie Ola jest dumna mamą trzyletniej Melissy, która nie tylko jest jej największą radością, ale także inspiracją do ciągłego rozwoju i pozytywnego podejścia do życia. Razem z mężem i Melissą, tworzy radosną rodzinę, która promuje zdrowe i aktywne życie na luzie.



Tomasz Marczewski – krakowianin, nowohucianin, absolwent studiów ekonomicznych na Uniwersytecie Jagiellońskim w Krakowie, właściciel firmy poligraficznej. Z zamiłowania pasjonat gotowania, półfinalista 12 edycji programu telewizyjnego „MASTER CHEF”, mąż Joanny. Małżeństwem są od 28 lat, znają się z podwórka(to samo osiedle,  ten sam blok, ta sama klatka), a potem wspólne liceum. Rodzice dwójki dzieciaków –  obecnie już dorosłych ludzi.

Joanna Marczewska – krakowianka, absolwentka studiów ekonomicznych na Uniwersytecie Jagiellońskim w Krakowie, pracuje z mężem Tomaszem w rodzinnej firmie. Z zamiłowania instruktor tańców ludowych, pracuje z dzieciakami w domu kultury w Gdowie.

Joanna i Tomasz, to pasjonaci podróży kulinarnych – podróżują i zwiedzają różne zakątki świata, czerpiąc ogromną radość z darów przyrody i kultury odwiedzanych regionów, zdobywając doświadczenia kulinarne. Kochają jedzenie oryginalne, autentyczne, związane z ludźmi, którzy je tworzą i historią danego miejsca. Chętnie dzielą się swoimi inspiracjami z rodziną i przyjaciółmi.



Jadalny Kraków Talks. Od słowa do stołu - kwiecień

 

Wspólny stół i relacje

20 kwietnia 2024 r. godz. 18.00 – 20.00
Pałac Potockich, Rynek Główny 20
Na spotkanie obowiązują zapisy: - zarezerwuj miejsce już teraz

Pierwsze spotkanie z cyklu spotkań „Jadalny Kraków TALKS” dotykać będzie bardzo blisko tematów związanych ze „wspólnym stołem” i „relacjami”. Spotkania wokół wspólnego stołu budzą nieodmiennie wiele emocji. Szczęśliwi Ci którzy doświadczają tych dobrych, budujących i wspierających. Częściej jednak zdarza się, że wspólny stół jest miejscem, które dzieli i do którego zasiadamy niechętnie albo wcale. Co zrobić aby to zmienić? Jak porozumieć się w zgodzie i wzajemnym szacunku? Czy nasze emocje i relacje wpływają na to jak się odżywiamy? A może to co i jak jemy poddawane jest także ocenie? Jak spotkać się prawdziwie przy wspólnym stole i uczynić go miejscem wsparcia, zdrowia i pięknych relacji o tym będzie ta rozmowa.

Naszymi rozmówczyniami będą:

Małgorzata Majewska
Małgorzata Majewska – językoznawczyni, specjalistka od komunikacji werbalnej i niewerbalnej, łącząca z niezwykłą wprawą wiedzę psychologiczną ze znajomością języka. To połączenie pozwala nam dostrzec co kryje się za naszymi słowami. Od kilkunastu lat uczy zarówno studentów jak i przedstawicieli różnych środowisk skutecznej komunikacji, opartej na zrozumieniu i szacunku. Jej unikalne spojrzenie otwiera przestrzeń dla uważności i dialogu.

Katarzyna Błażejewska
Katarzyna Błażejewska-Sthur - mama, dietetyk kliniczny i psychodietetyk. Wyznaje zasadę, że jedzenie powinno być źródłem zdrowia i przyjemności. Chętnie gotuje i z radością eksperymentuje, najczęściej korzystając z lokalnych i sezonowych produktów. Uwielbia dietetyczne rozmowy i spotkania o tematyce zdrowotnej. Z zainteresowaniem śledzi najnowsze doniesienia naukowe, którymi dzieli się ze swoimi fanami na blogu i Instagramie. Współzałożycielka fundacji „Kobiety bez diety” dającej wsparcie kobietom w każdym wieku w drodze do samoakceptacji i rozwoju.

W dniu spotkania nie lada gratka! W Compare Bookstore w Pałacu Potockich od 20 kwietnia będziecie mogli kupić przedpremierowo książkę "Dieta planetarna" Katarzyny Błażejewskiej-Stuhr oraz Urszuli Minorczyk. Premiera wydawnictwa zaplanowana na 24 kwietnia ;-) U nas już w dzień spotkania.

książka dieta planetarna

Kooperatywy zmieniają Twój świat

23 kwietnia 2024 r. godz. 17.30 – 19.00
Apteka Designu, ul. Mikołaja Kopernika 19A
Spotkanie w formie stacjonarnej oraz on line.
Zarówno na spotkanie stacjonarne jak i on line obowiązują zapisy: zarezerwuj miejsce już teraz


Ciężko Ci znaleźć polskie ziemniaki lub cebulę? Nie wiesz kto i jak produkuje Twoje jedzenie? Chcesz wspierać ekologicznych rolników? Spotkanie będzie idealną okazją, by właśnie o tym rozmawiać. Dowiecie się jak kupować dobre jedzenie prosto od rolnika i rolniczki, jak budować dobre relacje między miastem a wsią, czym są w ogóle kooperatywy spożywcze i jak działają w Polsce. O tym wszystkim opowiedzą przedstawiciele kooperatywy spożywczej Dobrze, która od ponad 10 lat zrzesza sklepy ze zdrową, lokalną i sezonową żywnością w Warszawie.

Marta Sykut - jestem w Kooperatywie Dobrze od początku, chociaż z kilkuletnią przerwą, podczas której poznawałam od środka różne aspekty aspekty produkcji i dystrybucji żywności, od organicznej piekarni z własnym młynem, po bar oferujący wyłącznie lokalne piwa kraftowe. Robię to, bo skracanie łańcucha dostaw żywności wpływa korzystnie na klimat na Ziemi i w naszych społecznościach.

Kaśka Maciąg – Kooperatywa Dobrze, do Kooperatywy dołączyłam ponad 10 lat temu, szybkim marszobiegiem ze spółdzielczego ogródka tworzonego z grupą znajomych. Trafiłam z pobudek czysto hedonistycznych, poszukując prawdziwego, pełnego smaku jedzenia, które znałam z wakacji spędzanych w małym gospodarstwie babci, w nadwiślańskiej wsi pod Kozienicami. Od tamtego momentu w Koopie przeszłam większość możliwych zadań i funkcji, angażując się w przeróżne projekty i napawając jej zmiennością i różnorodnością. Do gotowania i wspólnego jedzenia mam stosunek - pewnie niezdrowo ;) - emocjonalny. Ale nie zamierzam tego zmieniać, raczej zarażać dalej.



Ewa Kopczyńska – Wawelska Kooperatywa Spożywcza, członkini Wawelskiej Kooperatywy Spożywczej, prywatnie i zawodowo zaangażowana na w działania na rzecz lepszych systemów żywnościowych. Pracuje w Instytucie Socjologii Uniwersytetu Jagiellońskiego, realizuje projekty badawcze poświęcone społecznym wymiarom jedzenia. Autorka książki “Jedzenie I inne rzeczy. Antropologia zmiany w systemach żywnościowych.


Już niebawem kolejne, majowe terminy rozmów. Zapraszamy!

  • Ostatnio zmienione .