Korzyści z samodzielnej uprawy warzyw

Dlaczego WARZYWA produkowane przez nas samych są zdrowsze?

???? warzywa z supermarketów produkowane są w ten sposób, aby miały jak najdłuższą datę przydatności,

???? warzywa te zbierane są zazwyczaj przedwcześnie, aby później w sztucznych warunkach mogły dojrzeć i trafić na półki sklepu, a więc nie dojrzewają one w naturalnych warunkach. Te pozostawione na roślinach w celu uzyskania pełnego rozwoju mają lepsze wartości odżywcze i są zdrowsze,

???? pomidory wybierane do marketów często są odmianami, które w rezultacie mają nigdy nie dojrzeć, a zawsze mieć pożądaną jędrność. Dojrzałe pomidory, te intensywnie czerwone mają więcej likopenu i smakują lepiej, a co więcej są bardziej wartościowe,

???? własna uprawa warzyw motywuje nas do większej ilości ich spożywania, gdyż są zawsze w zasięgu ręki
???? antocyjany i karotenoidy działają pozytywnie na rozwój zdrowych bakterii jelitowych i występują znacznie liczniej na warzywach i owocach uprawianych samodzielnie:

- antocyjany nadają czerwonego koloru jagodom, bakłażanom i czerwonej kapuście

- karotenoidy odpowiadają za pomarańczową barwę u marchewki, dynii i słodkiego ziemniaka

???? samodzielna uprawa warzyw wiąże się z aktywnością fizyczną, która wpływa pozytywnie na nasze zdrowie! ???? praca w ogrodzie daje nam dużą dawkę witaminy D!

✨ WNIOSEK: warto produkować własne warzywa, aby zapewnić sobie zastrzyk wartościowych składników odżywczych oraz witamin, a OGRODY SPOŁECZNE są świetnym narzędziem do ich uprawy!

Na zdjęciu warzywa wyprodukowane przez Ogród Społeczny The Scotts Miracle-Gro Community Garden Campus przy ogrodzie
Franklin Park Conservatory, Columbus, Ohio. Warzywa te przeznaczone zostały do lokalnych banków żywności oraz częściowo na warsztaty edukacyjne dla dzieci prowadzone przez pracowników ogrodu na terenie Ogrodu Społecznego ????????☀️