Szkolenie Smak bezpieczeństwa

Jak smakuje bezpieczeństwo? Zasoby żywieniowe to elementarny warunek poczucia bezpieczeństwa nie tylko mieszkańców, ale i całych społeczności. Czy współczesne miasta spełniają taką rolę?

Gdzie produkujemy żywność, jak i skąd ją dostarczamy? Współczesne miasta stoją przed dużymi wyzwaniami w tym zakresie. 


Na tak postawione pytania postaramy się odpowiedzieć podczas organizowanej w Krakowie 6 marca konferencji szkoleniowej pt. Smak bezpieczeństwa. Żywność i jakość życia w mieście w dobie kryzysów”. W Centrum Wystawienniczo-Konferencyjnym na Wawelu spotkają się eksperci w tym zakresie, radni, wójtowie, burmistrzowie gmin Metropolii Krakowskiej, dyrektorzy wydziałów Urzędu Miasta Krakowa oraz jednostek miejskich.

W kręgu ekspertów

Tematyka szkolenia poruszy wszystkie kluczowe dla zrozumienia zrównoważonych systemów żywnościowych zagadnienia takiej jak różne modele zrównoważonego rolnictwa miejskiego i podmiejskiego, łańcuchy dostaw, modele dystrybucji czy współpracę interesariuszy. Szkolenie poprowadzą ekspertki w temacie Paulina Sobiesiak-Penszko i Katarzyna Banul z Instytutu Strategii Żywnościowych „Grunt”. Będzie ono okazją do dyskusji z praktykami z poszczególnych obszarów tematycznych, którzy podzielą się swoja wiedzą oraz doświadczeniem. Potencjał społeczno-ekonomiczny rolnictwa miejskiego, metody docierania i angażowania interesariuszy, lokalna produkcja żywności, przykłady projektów wpisujących się w budowanie żywieniowej suwerenności miast – konferencja będzie niepowtarzalną okazją do dyskusji nad możliwościami i realizacją dobrych praktyk w tym zakresie.

Deklaracja na rzecz bezpieczeństwa żywnościowego

Spotkanie z różnorodnymi interesariuszami będzie również okazją do podpisania Deklaracji na rzecz bezpieczeństwa żywnościowego. Wzajemna współpraca to jasny sygnał do wzmocnienia systemów żywnościowych w obszarze metropolitalnym, tak aby zapewniały one stały i niezawodny dostęp do odpowiednich, bezpiecznych, lokalnych, zróżnicowanych, uczciwych, zdrowych i bogatych w składniki odżywcze produktów żywnościowych dla wszystkich. Podpisanie dokumentu to wyraz troski o świat, jaki zostawimy przyszłym pokoleniom oraz zobowiązanie do podejmowania konkretnych działań na rzecz zrównoważonego rozwoju i bezpieczeństwa żywnościowego Metropolii Krakowskiej.

Pakt Mediolański i polityka żywnościowa miast

Kraków w ubiegłym roku podpisał Pakt Mediolański i tym samym podjął działania, których celem jest opracowanie polityki żywnościowej zapewniającej mieszkańcom bezpieczeństwo w tym zakresie. Dołączyliśmy do grona 240 metropolii z 74 krajów, które dostrzegają znaczenie stworzenia zrównoważonych systemów żywnościowych. Przystąpienie do paktu daje możliwość czerpania z doświadczeń wszystkich sygnatariuszy w celu tworzenia jak najlepszych polityk i rozwiązań dla bezpieczeństwa żywnościowego. Jednym z modelowych działań wspierających miejską odporność w tym zakresie są np. zielone zamówienia publiczne w instytucjach żywienia zbiorowego, tak aby dobierane kryteria stawiały na lokalność i jakość. W kolejnym kroku będzie możliwe utworzenie farmy miejskiej, z której zasobów będą mogli korzystać krakowianie.

– Podpisując pakt zaczęliśmy czerpać z wiedzy i doświadczeń metropolii takich, jak Londyn, Nowy Jork, Buenos Aires czy Tokio. Zaznaczam, że strategicznie to nie tylko deklaracja, ale przede wszystkim zobowiązanie, które jako miasto podejmujemy w zakresie działań klimatycznych na rzecz przyszłych pokoleń – wskazuje zastępca prezydenta Stanisław Mazur.

Dlaczego miasta powinny troszczyć się o żywność?

Zmieniająca się rzeczywistość, w tym prognozy dotyczące 2030 roku, które wskazują, że 70 proc. ludności na świecie będzie zamieszkiwała miasta, postępujące zmiany klimatu, sprawiają, że coraz więcej miast zdaje sobie sprawę, że zapewnienie żywności dla miasta, jest kluczowym gwarantem bezpieczeństwa. Skracanie łańcuchów dostaw, lokalna produkcja, miejskie targowiska i place to nie tylko względy ekonomiczne, to również budowanie kapitału społecznego, który spaja miasta, znacząco wpływając na komfort życia jego mieszkańców. Oprócz dawki eksperckiej wiedzy w tym zakresie zorganizowane szkolenie stanowi niezwykle istotny element sieciowania interesariuszy, od których wiedzy i zaangażowania zależy przyszła polityka żywnościowa jak również jej namacalne efekty.

Szkolenie w Krakowie realizowane jest w ramach unijnego projektu CoFarm4Cities finansowanego w ramach Programu Interreg Europa Środkowa 2021-2027.