Jadalny Kraków!
Ruszamy z wyjątkowym projektem, który stał się naturalną konsekwencją działań prowadzonych już od dawna.
Zarząd Zieleni Miejskiej w Krakowie od wielu lat promuje kompetencje ogrodnicze mieszkańców, otwierając kolejne ogrody społeczne i kształcąc rzesze miejskich ogrodników poprzez realizację takich programów jak "Ogród z klasą", "Szkoła Miejskich Ogrodników", czy biorąc udział w takich projektach jak Gardens czy Gardeniser Plus.
Dziś prezentujemy Państwu kompleksowy projekt, który stanowi owoc tych działań - Jadalny Kraków. To pierwszy tego typu projekt realizowany we współpracy z miejskimi jednostkami, instytucjami kultury, lokalnymi organizacjami oraz mieszkańcami.
Na przełomie XIX i XX wiek Kraków zaczął wchłaniać okoliczne osady, pola orne i wiejskie nieużytki. Osadzanie chochoła w Bronowicach, głąbik krakowski z Krowodrzy czy chleb prądnicki to tylko jedne z wielu bliskich krakowianom zjawisk, które mają wiejski rodowód. Również Nowa Huta ma swoje wiejskie korzenie – powstała na żyznych terenach Mogiły. Czas zatem powrócić do tego wyjątkowego dziedzictwa. Dziś Kraków, podobnie jak szereg innych miast, czeka wiele wyzwań - zaopatrzenie w żywność czy energię, zagwarantowanie przestrzeni do życia, zmaganie się z pandemiami, konfliktami zbrojnymi i konsekwencjami zmian klimatycznych. Aby im wszystkim sprostać, konieczna jest nowa, miejska strategia rozwoju w oparciu o suwerenność żywieniową, miejskie rolnictwo i agroekologiczne inicjatywy.
Jadalny Kraków to:
- budowanie suwerenności żywieniowej,
- propagowanie miejskiego ogrodnictwa,
- tworzenie lokalnych łańcuchów dostaw w oparciu o podkrakowskich producentów zdrowej żywności,
- przeciwdziałanie marnowaniu żywności,
- propagowanie zdrowej diety,
- promowanie ponownego wykorzystywania zasobów,
- organizowanie miejsc, w którym mieszkańcy mogą tworzyć wspólnoty, dzielić się pracą, wiedzą i doświadczeniem,
- działanie w myśl, że miasto jadalne jest nie tylko dla ludzi, lecz również dla mieszkających w nim zwierząt,
- zwiększanie bioróżnorodności,
- przeciwdziałanie zmianom klimatycznym.
O działaniach i przedsięwzięciach w ramach projektu będziemy informować na bieżąco. A będzie się działo, ponieważ do współpracy udało się zaprosić wspaniałych partnerów:
MOCAK
Zamek Królewski na Wawelu
Muzeum Narodowe
MuFo Strzelnica
Dom Utopii - Międzynarodowe Centrum Empatii, Teatr Łaźnia Nowa
Muzeum Etnograficzne
Międzynarodowe Centrum Kultury
Ośrodek Kultury im.C.K. Norwida
Bibliteka Wojewódzka Rajska
Wawelska Kooperatywa Spożywcza
Targ Pietruszkowy
Krakowska Farma Miejska
Foodsharing Kraków
Zarząd Zieleni Miejskiej w Krakowie od wielu lat promuje kompetencje ogrodnicze mieszkańców, otwierając kolejne ogrody społeczne i kształcąc rzesze miejskich ogrodników poprzez realizację takich programów jak "Ogród z klasą", "Szkoła Miejskich Ogrodników", czy biorąc udział w takich projektach jak Gardens czy Gardeniser Plus.
Dziś prezentujemy Państwu kompleksowy projekt, który stanowi owoc tych działań - Jadalny Kraków. To pierwszy tego typu projekt realizowany we współpracy z miejskimi jednostkami, instytucjami kultury, lokalnymi organizacjami oraz mieszkańcami.
Na przełomie XIX i XX wiek Kraków zaczął wchłaniać okoliczne osady, pola orne i wiejskie nieużytki. Osadzanie chochoła w Bronowicach, głąbik krakowski z Krowodrzy czy chleb prądnicki to tylko jedne z wielu bliskich krakowianom zjawisk, które mają wiejski rodowód. Również Nowa Huta ma swoje wiejskie korzenie – powstała na żyznych terenach Mogiły. Czas zatem powrócić do tego wyjątkowego dziedzictwa. Dziś Kraków, podobnie jak szereg innych miast, czeka wiele wyzwań - zaopatrzenie w żywność czy energię, zagwarantowanie przestrzeni do życia, zmaganie się z pandemiami, konfliktami zbrojnymi i konsekwencjami zmian klimatycznych. Aby im wszystkim sprostać, konieczna jest nowa, miejska strategia rozwoju w oparciu o suwerenność żywieniową, miejskie rolnictwo i agroekologiczne inicjatywy.
Jadalny Kraków to:
- budowanie suwerenności żywieniowej,
- propagowanie miejskiego ogrodnictwa,
- tworzenie lokalnych łańcuchów dostaw w oparciu o podkrakowskich producentów zdrowej żywności,
- przeciwdziałanie marnowaniu żywności,
- propagowanie zdrowej diety,
- promowanie ponownego wykorzystywania zasobów,
- organizowanie miejsc, w którym mieszkańcy mogą tworzyć wspólnoty, dzielić się pracą, wiedzą i doświadczeniem,
- działanie w myśl, że miasto jadalne jest nie tylko dla ludzi, lecz również dla mieszkających w nim zwierząt,
- zwiększanie bioróżnorodności,
- przeciwdziałanie zmianom klimatycznym.

O działaniach i przedsięwzięciach w ramach projektu będziemy informować na bieżąco. A będzie się działo, ponieważ do współpracy udało się zaprosić wspaniałych partnerów:
MOCAK
Zamek Królewski na Wawelu
Muzeum Narodowe
MuFo Strzelnica
Dom Utopii - Międzynarodowe Centrum Empatii, Teatr Łaźnia Nowa
Muzeum Etnograficzne
Międzynarodowe Centrum Kultury
Ośrodek Kultury im.C.K. Norwida
Bibliteka Wojewódzka Rajska
Wawelska Kooperatywa Spożywcza
Targ Pietruszkowy
Krakowska Farma Miejska
Foodsharing Kraków