W dniach 02.06.-12.06.2022 r. odbyło się zbieranie i analiza uwag mieszkańców przeprowadzone w związku z opracowaniem dokumentacji projektowej siłowni zewnętrznej oraz flowparku na os. Widok.

Uwagi wpłynęły na adres e-mail:

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

Uwagi do projektu - siłownia zewnętrzna

Informacje o zbieraniu uwag znalazły się na stronie internetowej:

https://zzm.krakow.pl/aktualnosci/1204-konsultacje-dot-silowni-zewnetrznej-na-os-widok.html



Projekt

Karty techniczne


Zaprojektowano dwie strefy – flowparku i siłowni zewnętrznej.


Strefa flowparku
została zaplanowana w części wschodniej, w pobliżu istniejącej górki saneczkowej oraz skateparku (w budowie) zaprojektowano flowpark, doposażony w tablicę regulaminową, ławkę i kosz, z nawierzchnią bezpieczną ze żwiru płukanego. Wykonany ze stali ocynkowanej malowanej na kolor grafitowy RAL7016 i błękitny RAL7016, z obudową z drewna modrzewiowego będzie stanowił atrakcyjny wizualnie element. Nawierzchnia flowparku wykonana ze żwiru płukanego amortyzującego upadki.


Strefa siłowni zewnętrznej została zaplanowana w części zachodniej, pomiędzy drogą dojazdową do szkoły a piłkochwytem istniejącego boiska. Siłownię wyposażono w 8 stacji do ćwiczeń i tablicę regulaminową. Stacje w części frontowej służą do ćwiczeń aerobowych, lekkich ćwiczeń fizycznych, rozgrzewce, ogólnemu utrzymaniu kondycji i są to: rower, orbitrek, wahadło i twister i ławeczka prosta. Dla osób które mają ochotę budować konkretne partie mięśni, wykonać trening siłowy zaprojektowano dalszą część siłowni, w której zaprojektowano urządzenie ogólnorozwojowe - wioślarz, oraz urządzenia dedykowane wzmacnianiu konkretnych mięśni - na ręce klatkę - motyl A/prasa ręczna i na nogi, brzuch - biegacz stepper. Ponadto w części drugiej zlokalizowano drabinkę i poręcz, na których można wykonywać ćwiczenia siłowe albo stretching. Strefę tą doposażono w dwie ławki i kosz. Nawierzchnia siłowni zewnętrznej to mata przerostowa, w której zostanie zasiana trawa, zapewni to nawierzchnię przepuszczalną, wygodną dla ćwiczeń, która nie będzie się z upływem czasu wydeptywać.


Obie strefy są skąpane w zieleni – zaprojektowano strefy buforowe z wysokich krzewów od ciągów pieszych oraz drogi dojazdowej do szkoły, które zapewnią prywatność osobom ćwiczącym. Ponadto dosadzono drzew, aby zapewnić półcień, w którym ćwiczenia będą komfortowe. Posadzono drzewa z gatunków sadzonych w ostatnich latach na terenie Młynówki Królewskiej – klony czerwone w odmianie Red Sunset oraz śliwy wiśniowe w odmianie Pissardi.
Modele obiektów malej architektury – ławek i koszy dostosowano do istniejących w ciągu Młynówki Królewskiej.